Böcskei Balázs - Molnár Csaba: Kormányon a radikális jobboldal?: A Jobbik ígéretei a magyarországi törvényalkotásban (2010–2014)

Biblio:  Böcskei Balázs, Molnár Csaba (2017): Kormányon a radikális jobboldal?: A Jobbik ígéretei a magyarországi törvényalkotásban (2010–2014). Politikatudományi Szemle 26:(1) pp. 55-76.

Absztrakt: A 2010-es kormányváltás óta a magyarországi nyilvánosság visszatérő toposza, hogy a minősített többséggel kormányra került Fidesz–KDNP az ellenzéki Jobbik Magyarországért Mozgalom programját ülteti át a gyakorlatba. Kutatásunk a két párt választási programjait tekintve megvizsgálja, hogy melyikük tematikája hasonlít jobban a 2010–2014 közötti törvényalkotási napirendre, valamint hogy milyen stratégiát alkalmazott a Fidesz a Jobbik legfontosabb választási ígéreteivel szemben. Megállapításaink értelmében a Jobbik programjának tematikája jobban emlékeztet a második Orbán-kormány törvényhozási tematikájára, mint a Fideszé. A törvényhozás által dominált minősített többség jellemzően alkalmazkodó stratégiát vett fel a radikális ellenzékkel szemben, így fenntartásokkal kezelendő az a közvélekedésben széles körben elterjedt állítás, amely szerint a Fidesz a Jobbik számá- ra fontos ügyekben az utóbbi programját valósítja meg. A Jobbik által kiemelt ügyekben a minősített többség bár a tizennyolc főtémakörből kilenc esetben az alkalmazkodás straté- giáját választotta, ebből három esetben már eleve a Fidesz–KDNP által is fontosnak tekintett ügyekről, míg további öt esetben, a világnézeti hasonlóságból fakadó együttállásokról beszélhetünk. A további egy eset általános kormányzati stratégiai célnak tekinthető. 

Források: Pártprogramok adatbázisa